Nasza Wieś

Nasza Wieś Janowice

Położona jest na Pogórzu Wielickim, 7 kilometrów od Wieliczki, 14 kilometrów od Krakowa. Pod względem podziału administracyjnego wieś Janowice należy do gminy Wieliczka, powiatu wielickiego, województwa małopolskiego. Janowice sąsiadują z miejscowościami: Koźmicami Wielkimi, Byszycami, Łyczanką, Rzeszotarami, Podstolicami, Sygneczowem. Janowice jako jedna z 29 wsi gminy Wieliczka zajmuje 316 ha powierzchni, co stanowi ok. 3% całkowitej powierzchni gminy. O urozmaiconym oraz ciekawym krajobrazie Janowic decyduje różnica wysokości (od 270 m n.p.m. w dolinie rzeki Wilgi do około 350 m n.p.m. środkowej części miejscowości), wynika to z położenia wsi na wschodzie Pogórza Wielickiego. W północnej części wsi znajduje się dolina rzeki Wilgi, będącej jednym z dopływów rzeki Wisły. W zachodniej części Janowic graniczącej z Podstolicami znajduję się potok "Podstolanka". Z wyżej położonych obszarów można oglądać widoki na pobliskie miejscowości, spoglądając na północną stronę można zobaczyć miasto Kraków, patrząc na południe – Beskidy, przy dobrej pogodzie amatorzy widoków mogą dostrzec Babią Górę oraz Tatry. Na terenie Janowic znajduje się jeden z pomników przyrody – „Lipa Drobnolistna”. Janowice jako wieś posiadają barwną historię, jedną z nich jest historia „Komory Janowice” znajdującej się w Kopalni Soli Wieliczka. Według przekazów najstarszych mieszkańców nazwę tą nadano za sprawą drzewa sprowadzanego z lasów Janowickich do obudowy chodników w kopalni, jak i ludzi zatrudnionych przy wydobyciu soli w ówczesnych czasach. Każde miejsce ma wiele historii, w Janowicach znajduję się kilka kapliczek przydrożnych, jedną z nich jest charakterystyczna i często odwiedzana kapliczka św. Jana Nepomucena. W północnej części wsi znajduję się pozostałość zabudowań folwarcznych po dawnym dworze w Janowicach.